Piec konwekcyjno-parowy: obowiązkowe wyposażenie kuchni w restauracji
W domowej kuchni bardzo często wykorzystujemy do pieczenia lub duszenia potraw piec. Jest on niezbędny również w restauracyjnych kuchniach; w nowoczesnych i dużych kuchniach restauracyjnych od dłuższego czasu wykorzystywane są piece konwekcyjno-parowe.
Jakie zalety ma taki piec?
Piece konwekcyjno-parowe to urządzenie, których zalet nie można nie docenić. Są to bardzo nowoczesne sprzęty, którymi można zastąpić kilka różnych sprzętów kuchennych. Klienci restauracji, w której na wyposażeniu kuchni znajduje się piec konwekcyjno-parowy znacznie krócej czekają na zamówione przez siebie dania: piece konwekcyjno-parowe znacznie skracają czas przygotowania potraw. Kolejny plus – tym razem doceniają go przede wszystkim kucharze – to łatwiejsza i lżejsza praca. Warto jeszcze dodać, że potrawy pieczone, które przygotowane zostały w piecu konwekcyjno-parowym są mniej suche, a więc smaczniejsze. To zasługa tego, że komora pieca jest w nich naparowywana. Wytworzona para wodna zapobiega wysuszaniu potraw.
Jaki piec kupić?
Piece konwekcyjno-parowe nie należą do sprzętów tanich. Kupowanie pieca, którego producent jest nieznany mija się z celem. Piece powinny być trwałe, wykonane bardzo solidnie, dlatego trzeba wybierać te renomowanych producentów. Warto też przyjrzeć się dodatkowym funkcjom pieca oraz sprawdzić, jaka jest jego pojemność. Osoby, które zamierzają wyposażyć kuchnię w restauracji w piec konwekcyjno-parowy muszą pamiętać tym, że mogą one wytwarzać parę bardzo różnie. Najbardziej popularne są modele wytwarzające parę w bojlerze.